Начало на ваксинация против сезонен грип

October 5, 2009 от  
Публикувано в Здраве

Начало на ваксинация против сезонен грипПротивогрипните ваксини са доказано най-ефективната профилактика на опасното заболяване

Специалисти епидемиолози алармират, че месеците октомври и ноември са най-подходящия период за ваксинация против грип. В аптеките и имунизационните кабинети на РИОКОЗ вече разполагат с необходимите количества противогрипни ваксини. Очаква се тази година сезонната епидемия да подрани, както и допълнително усложняване на епидемичната обстановка заради едновременното разпространение на сезонния и така наречения “свински” грип.

В момента в аптечната мрежа могат да се намерят:

 • Influvac, холандската ваксина -3-то (последно) поколение – субединична ваксина, съдържаща само частици от повърхността на грипните вируси, необходими за изграждане на специфичен имунитет. Influvac се продава със специална патентована спринцовка за по-безболезнено поставяне.

 • Vaxigrip - 2-ро поколение – сплит ваксина, съдържаща както необходимите частици от повърхността, така и протеинови частички от сърцевината на вируса.

Научно и практически е установено, че най-ефективната мярка за предпазване от грип е противогрипната ваксина. Ваксинацията се осъществява всяка година поради силната изменчивост на грипния вирус. След имунизация се създава временен имунитет, който се запазва от 6 до 12 месеца. Всички сезонни противогрипни ваксини съдържат актуалните за сезона грипни щамове, препоръчани от Световната здравна организация за сезон 2009/2010 г.

Оптималният период за ваксинация в Северното полукълбо е есента – от септември до ноември, т.е. преди началото на грипния сезон, тъй като изработването на антитела срещу вируса изисква от 2 до 4 седмици. Ако ваксинацията не е била направена навреме, тя може да бъде извършена и след началото на грипна епидемия.

Кой трябва да се ваксинира?

Разбира се, всеки, който има желание да се предпази от грип. Специалистите препоръчват поставянето на ваксината на няколко особено рискови групи от населението, които са хора над 65 годишна възраст, хронично болни деца и възрастни, медицински персонал, работещи в градския транспорт, заведенията за обществено хранене, служители в МВР и др.

Грипът е сред най-сериозните епидемични заболявания.

По честота и брой на заболяванията грипът и сезонните инфекции заемат първо място в света и обхващат 95% от всички инфекциозни заболявания. Грипният вирус се предава много лесно. Най-разпространеният път за предаване на инфекцията е въздушно-капковият. Най-често заболяването започва внезапно с втрисане, главоболие, болки в ставите и мускулите, отпадналост, тежест, болки в очите и др. Температурата още от първия ден се повишава и достига 38-39°С. Ако грипът протича без усложнения, температурата продължава 2-4 дни, а заболяването – 5 до 10 дни.

Грипът в цифри

В индустриализирания свят от 3 до 5 милиона случаи на тежко грипно заболяване причиняват 250 000-500 000 смъртни случаи годишно. Смъртните случаи в резултат на грип са от 50 до 100 пъти повече при пациенти със сърдечносъдови и белодробни заболявания.

Икономиката страда

Отсъствията от работа в резултат на грипното заболяване са средно 0.79-4.9 дни. Индиректните и директни разходи за лечение на грипа и усложненията от него са значителни. От друга страна здравословните проблеми на служителите водят до нарастване на разходите за социално осигуряване и за заплати, което намалява конкурентоспособността на международните пазари. Така мащабът на икономическите загуби, които нанасят грипът и другите респираторни заболявания, могат да се сравнят само със загубите, причинени от сърдечносъдовите заболявания и злокачествените тумори.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Коментари

7 коментара към “Начало на ваксинация против сезонен грип”
 1. Аргирова says:

  Абе айде малко по сериозничко. Стига с тия профилактики. Талкова ли сте зле. Правете ваксина ако наистина имате нужда. Закаляване на организма и витамии – това е формулата.

Може да видите още:
 1. bgbox.info says:

  Story added…

  Your story was featured in bgbox.info! Here is the link to vote it up and promote it:URL…

 2. Начало на ваксинация против сезонен грип…

  Противогрипните ваксини са доказано най-ефективната профилактика на опасното заболяване…

 3. Начало на ваксинация против сезонен грип…

  Противогрипните ваксини са доказано най-ефективната профилактика на опасното заболяване…

 4. nakafe.net says:

  Начало на ваксинация против сезонен грип…

  Противогрипните ваксини са доказано най-ефективната профилактика на опасното заболяване…

 5. renebu.com says:

  Начало на ваксинация против сезонен грип…

  Противогрипните ваксини са доказано най-ефективната профилактика на опасното заболяване…

 6. Начало на ваксинация против сезонен грип…

  Противогрипните ваксини са доказано най-ефективната профилактика на опасното…Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!