Неизбежен ли е развода наистина?!

November 23, 2011 от  
Публикувано в Отношения

РазводПри надничащ из зад близкия ъгъл развод, не малък процент двойки правят всячески усилия да запазят семейството. Някой правят това заради кариерата си, други мислят за децата, не липсват и такива, които са с имуществени съображения на ум, друга една част пък правят това, несъзнателно угаждайки на общественото мнение. Но по-скоро рано, отколкото късно двойката, мъчеща се да закрепи нещо непоправимо счупено, ще се изправи пред все същите чувства на омраза, вина и презрение, които са били натикани под килима при споменаването на думата развод, и тогава наистина ще им се наложи да се разделят, за тяхна собствена безопасност. В това вторично обтегнато положение и дума не може да става за дори относително цивилизован развод. В напъните си да „съхранят” брака си съпрузите са стигнали до там, че вече им е трудно дори да се намират в едно помещение.

Ще разгледаме темата „съхранение на семейството” малко по-обстойно. Струва ли се да се мъчим да спасяваме нещо, което отдавна е подронило добрите си основи? Отговорът, според нас е – не! Не си струва да се опитваме да съберем партньори, които отдавна са загубили емоционалната си привързаност един към друг, липсата на която се констатира с наближаващия (или миналия вече) развод. Да запазим такова семейство, т.е. да накараме двама съпрузи да живеят заедно, без оглед на наличните разногласия и нежелание за правене на компромиси, е близо до фантазията, че можем да съживим покойник.

С други думи, ако семейните отношения не могат да се реанимират е време да спрем да се залъгваме, а да подходим конструктивно към проблема: построяване на нови взаимоотношения. Напълно е възможно те да са със същия партньор (това би бил може би единствено възможният вариант за спасяване на даден брак, застрашен от развод_. Дори тогава, това няма да е спасение на семейството, такова каквото го познаваме, а създаването на изцяло ново такова. С поставени нови условия на масата за преговори и нови принципи залегнали в основата на вече цялостно или частично решени проблеми.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!