Нова година, ново Аз

December 21, 2014 от  
Публикувано в Отношения

nova-godina-novo-azЗабелязала съм, че с настъпването на Коледните празници, в мен се прокрадва желанието да взема един лист и химикал и много сериозно да осъдя себе си, за нещата които не съм успяла да случа в изтичащата година. Допитах се до приятелите си и те споделиха, че не познават подобно желание, но за сметка на това си правят списък с обещания за следващата.

За мен и двата акта на самоконтрол и деспотство върху Аз-а са еднакви. Тоест, резултатът на съденето и поставянето на високи очаквания, носят едно и също усещане за неудовлетвореност към днешна дата. По-градивно би било цялата тази емоционална инквизиция да спре, точно в този момент. Преди обратното броене на секундите до Новата година, е по-разумно и приятно да се отдадем на шампанско, приятна компания и пожелания единствено за здраве. Всичко останало Ви съветвам да захвърлите в горящата камина, а ако не е на близо подобен горящ уют, направо през входната врата.

Докато приготвям списъка с подаръци, шумоля с хартийки и панделки из цялата къща си дадох сметка, че да съдя себе си така жестоко е признак на крайна ограниченост. Добре е да имаме ясна представа за постигнатото и желаното, но не и тя да бъде под знака на осъдителния размахан показалец. Моята промяна започна от мен. Смятам да я затвърдя и да прескоча в новата календарна година с усещане за лекота, мир и себе уважение.

Похапвам коледни курабийки и с почти пълна уста се усмихвам на себе си, как е могло по-рано да не ми хрумне. Никакъв смисъл няма от тези спичащи списъци, от пожеланията и очакванията. Каквото сме постигнали е резултат на нашите лични умения и възможности, такива ще бъдат резултатите и през следващата година – такива, на каквито сме способни.

Не ми е нужно да чета китайския хороскоп за 2015-та, или да слушам предсказанията на жена със съмнителен произход, за това, какво е писано да ми се случи. Ще се случи това, на което възможностите и желанията ми отговарят.

Кой се страхува от себе си? Не и аз. Ето как смятам безстрашно и безсрамно да се отдам на хедонизъм и пътешествия.  Нова визия, нов цвят на косата. Повече време при златните ръце на масажиста. Да не пропусна – още няколко часа в йога студиото. Смятам да си купя нов куфар и да го разходя с мен из Европа. Искам да видя приятелите, които ми липсват, да се смеем и плачем над историите, които ни свързват, да мечтаем и да направим мига вечност.

Тази година морето ще е до колене. Няма да ми се изплъзне първият ми опит да се гмурна с мъжа си под хоризонта и да изляза с морски трофей над вълните. Представям си го … някъде на север, ако е възможно две преки преди румънската граница.

Мечтая си за повече мен в идната година. Харесва ми мисълта, да се погрижа за себе си и да направя всичко по силите си, да задържа това усещане по-дълго. Все още се уча, какво да правя със свободното си време, когато не съм отдадена на близките и работата си, дано 2015та ми даде шанса да съм здрава и да започна промяната.

Бъдете и Вие здрави и обичайте себе си, без обещания и излишни равносметки!

 

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!