Няма истина в някои от най-популярните здравни митове

May 9, 2009 от  
Публикувано в Полезно

ucheni-razvenchavat-mitove1Арън Каръл от института „Регенстриф” в Инди-анаполис и Рейчъл Врийман от Медицинския институт към Университета на Индиана преровили бази с данни от медицински изследвания, за да проверят дали има истина в някои от най-популярните митове, упорито повтаряни както от лекари, така и от пациенти.
Оказало се, че в следните митове няма истина:

Човек трябва да изпива всеки ден поне осем чаши вода.
Митът може би датира от 1945 г., когато Съветът по храненето в САЩ е препоръчал да се изпиват 2,5 литра вода дневно. Врийман казва обаче, че храните – главно плодовете и зеленчуците – съдържат вода, както и млякото, соковете, кафето и безалкохолните напитки. Данните показват, че пиенето на прекомерни количества вода може да навреди.

Хората си служат само с 10% от възможностите на мозъка.
Този мит се е зародил през 1907 г. Разпространен е от голям брой източници, препоръчващи силата на самоусъвършенстването и използването на латентните способности, които човек не съзнава, че мозъкът му притежава – казват Каръл и Врийман. Многобройните функции на мозъка са силно локализирани, като различни анатомични зони изпълняват различни задачи. Подробни изследвания на мозъка обаче не са успели да идентифицират „нефункциониращите 90% от него”.

Косата и ноктите продължават да растат след смъртта.
Според Врийман този мит се дължи на оптична измама. „Когато кожата изсъхва, меките тъкани и особено кожата се дръпва назад. Ноктите и косата просто изпъкват повече, но за да растат, е необходим синтез на група точно контролирани хормони, който след смъртта се преустановява.

Четенето на слаба светлина разваля очите.
Това повтарят цели поколения родители. Истината е, че слабата светлина напряга очите, затруднява фокусирането, намалява честотата на мигането и води до изсушаване, но ефектите са краткотрайни и не нанасят трайна вреда.

След бръснене космите растат по-бързо и са по-твърди.
Тук също е налице оптична измама. Когато след бръснене порасне косъм, той е с тъп ръб отгоре, който с времето изтънява. Освен това слънцето, естествено, изсветлява космите с времето и новопоявилите се косми изглеждат по-тъмни, без реално да са.

Мобилните телефони са опасни в болниците.
Ранни изследвания във Великобритания показаха, че мобилните телефони смущават само 4% от електроуредите, когато са на разстояние по-малко от 1 м. В рамките на изследване, извършено през 2005 г. в САЩ, са били проведени 510 теста с 16 медицински уреда и 6 мобилни телефона. Процентът на смущението за клиничните уреди е бил 1,2%. В последно време анкета с анестезиолози е показала тъкмо обратното – че употребата на мобилни телефони от лекарите намалява риска от медицински грешки.

Яденето на пуйка води до дрямка.
Американските лекари признават, че дори и те първоначално са вярвали в този мит. В месото от пуйка се съдържа

триптофан, който може да причини сънливост, но концентрацията му е много ниска. Същата концентрация на химикала съдържат пилешкото и мляното говеждо месо, докато в други източници на белтъчини като свинското месо и швейцарските сирена има дори повече триптофан. Сънливостта след обилния обяд по-скоро се дължи на това, че пълният стомах отклонява кръв от мозъка, за да смели храната, и на човек му се придрямва.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!