Опънати тавани

June 6, 2012 от  
Публикувано в За дома

Опънати таваниВ предишната част от нашата статия посветена на набиращи все по-голяма популярност опънати тавани стигнахме до изваждане на платното, което е и основната част на всички <опънати тавани, от опаковката, в която то идва от фирмата производител.

Сега ще разгледаме монтирането на същото това платно към пластмасовия профил, който вече е закрепен по продължението на всички стени. Ъгълът, с който сме избрали да започнем се закрепя плътно към ъгъла на пластмасовия профил.

Като при това е необходимо да придържаме профила с пръстите на лявата си ръка там където вече сме успели да вкараме самото платно за да не се изплъзне. След като сме хванали целият ъгъл продължаваме вкарването на платното на ляво и на дясно от ъгъла, с който сме започнали.

Следва прихващане на противоположния ъгъл и останалите два ъгъла, което се извършва по същия начин, по който закрепихме платното в първия ъгъл. Интересно е, че платното се закрепя все по трудно за всеки следващ ъгъл, което е нещо напълно нормално.

Следващата стъпка при монтажа на опънати тавани е вкарване на платното в правите участъци. Това се прави с помощта на своеобразни малки лопатки и държачи по следния начин. Първо, цялото платно се хваща за два три държача, които се закрепят на местата където платната са съединени с шевове, по този начин намаляваме шанса за последвала деформация на самите платна.

След това незакрепените участъци условно се делят на половина и се хващат с упоменатите вече държачи. Следващата стъпка е финално закрепяне на платното по целия периметър на помещението. След като това е направено се проверява дали опънатият таван е добре закрепен по целия периметър.

Последната операция е – монтиране на абажур или друго елементарно осветително тяло. Първото което трябва да се направи тук е да се подготви подсилваща (кръгова) пластина. Външният и диаметър трябва да е малко по-малък от чашката на осветителното тяло. С опипване се намира куката за която ще закачаме абажура, след което маркираме мястото с флумастер или молив.

Покриваме подсилващата пластина с лепило (това условие е задължително, тъй като в последствие платното в близост до абажура се свлича като продупчен чорап). След като лепилото изсъхне с остър нож се изрязва дупка в средата на придържащата кръгова пластина, откъдето се изважда кабелът, който ще захранва осветителното тяло. Следва свързване към кабела и закачане към куката, носеща осветителното тяло.

Общо взето това е последователността на операциите при монтирането на повечето видове опънати тавани. Разбира се, говорим за тавани с минимална сложност на монтиране. По-сложните опънати тавани имат свои особености, и изискват отделни описания. Пак Ви напомняме, че монтирането никак не е лесно, за това по-добре е да се доверите на професионалисти в лицето на доказала се вече фирма.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!