Плочки за баня

June 27, 2012 от  
Публикувано в За дома

Плочки за баняpНай-често използвания продукт при облицовките за банята, това са разбира се добре познатите ни плочки за баня. Свикнали сме с тях и в 99% от случаите, именно тях избираме за стените и подовете в нашите бани.

Те са един доста добре познат и използван материал за човечеството. Първите плочки за баня са се появили преди хилядолетия в бита на древните цивилизации, като тогава основното им предназначение е било декорацията.

Как се правят? – състават на всички плочки за баня е един същ, произвеждат се от глина. Съответно по този показател, бихме могли да отличим два основни вида – от червена и плочки за баня от бяла глина. Обикновено тези от бяла глина са малко по-скъпи поради по-малкия запас от тази суровина.

След като се поставят в даден калъп, който определя техния размер, се изпичат. Цветът и шарката на всички плочки за баня, се постига благодарение на глазура, която се нанася върху тяхната повърхност. Тази глазура има двойно действие – освен, че „украсява” плочките, тя ги запечатва и по този начин, те не пропускат вода.

Големи страни производители на душ кабини, са традиционно Испания и Италия – има огромни находища на глина в тези държави. Те са се възползвали максимално добре от своите природни ресурси и държат лидерски позиции в световния стокообмен на душ кабини години наред. Дългогодишната практика ги е направила и водещи по отношение на дизайн, нововъведение и иновации.

Какво трябва да се гледа, когато избирате плочки за баня, по какво се разбира дали са качествени? Този въпрос е водещ за повечето потребители. Ако не разбирате много, най-добрата референция би била техния произход – вижте фабриката производител, прочетете повече за нея.

Друго, полезно, което може да направите е да наложите две плочки за баня една върху друга и да видите дали нямат луфт по между си – по този начин се вижда каква е тяхната повърхнина. Може да разпитате за повече информация за избраните плочки за баня и продавач-консултанта, в България вече започва да се проявява все повече и повече чувство за етичност в бизнес отношенията и не би трябвало да ви излъжат за вашите плочки за баня, все пак търговците искат да запазят доброто си име.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!