Правила на звукоизолацията

December 1, 2017 от  
Публикувано в Полезно

Жителите на големите градове станаха нервни и много взискателни. От една страна имат нужда да ползват без ограничение всички блага на цивилизацията, Wi-Fi да е под ръка, денонощни супермаркети. От друга – нужно е спокойствие и тишина. Може ли всичко това да се постигне – да, но с малко труд и похарчени средства.

В живота има много ситуации. Вие, отделно взетия индивид, живеете в своя апартамент тихо и на никого не пречите. От дясно живее съсед, почитател на твърдия рог, и колоните са до последна степен. От ляво – спортист, който вдига щанги, а от долу – баба, която е включила телевизора на последната височина, за да чуе любимите си герои. Накрая, от горе постоянно деца се носят като торпедо.

Така при вас проникват всякакви и от всякъде звуци. За да се погрижите за спокойствието, трябва да направите звукоизолация. Преди да започнете практически действия по звукоизолация на жилището, трябва да се запознаете с теорията, за да разберете какъв е вида на звука, от къде идва и как прониква.

По своята физическа същност шумът се разделя на ударен и въздушен. Ударният шум се появява при непосредствено въздействие върху строителната конструкция – при ходене, предвижване на мебели, падане на предмети върху пода, забиване на гвоздей, при работа с електрически инструменти. Още се наричат и структурни шумове, защото произведените звуци се предават по плочата, стените, преградите. Това налага качествена звукоизолация на под, таван и стени.

Основният източник на шума това е градския транспорт. Звука от работата на двигателя, разпространен по въздуха, механичните вибрации, предизвикани от триене на колелата с асфалта и релсите – всичко това прониква и в жилищата. Така се получава комбинация между въздушен и структурен шум. За това се казва, че звукоизолацията трябва да бъде комплексна.

По въздуха се разпространяват звуци от музикални инструменти, говор, песни от хора и птици, лай на кучета. А ето музикалните стереосистеми, особено колонките, предизвикват смесен шум (въздушен и структурен), макар и не силно, но всички вибрират под въздействието на звуковите вълни.

За звукоизолацията сега донякъде допринасят стъклопакетите при съвременното остъкляване на прозорците. От друга страна се появява нов проблем – при затворени прозорци в помещението се спира въздухообмена.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!