При хай-тек и най-малките елементи са подчинени на функционалността

September 9, 2013 от  
Публикувано в За дома

През последните десетилетия на 20 век се появява нов стил в обзавеждането – хай-тек, който е един от най-модерните и днес. В основата му стои интериорния дизайн на промишлените помещения, където абсолютно всички елементи са подчинени на изискването за функционалност. От там тази естетика се пренася естествено върху мебели, врати и останалия интериорен дизайн на съвременното жилище.

Хай-тек е подходящ за помещения с големи размери. Базира се на бетон, стъкло и метал. При него почти пълната липса на декорация се замества от игра на светлината, която пада върху стъклените, металните и хромирани повърхности.

Диваните, изпълнени в стил хай-тек, привличат с простотата на геометричните си форми. Тези мебели са покрити с едноцветна дамаска. Обикновено тя е ярко червена или синя и диванът се очертава като цветно петно в цялостното обзавеждане. Известно е, че при този стил акцентът задължително е само един.

За да може след известно време да разнообразите подредения по този начин дом е удачно да си купите диван, съставен от отделни модули и да ги пренареждате.

Характерните елементи за хай-тек се срещат и при другите мебели, като маси, столове и врати. За масите са обичайни стъклените плотове, изработени в кръгла или правоъгълна форма, а столовете са с метални крака и облегалки. Стелажите в този стил са със стъклени рафтове, а масичките за кафе – на колелца.

Модерният хай-тек се вписва и в съвременните интериорни врати. Подобно на останалите мебели и те са функционални и са изчистени от излишни детайли, а на стъклото се отдава важно значение. Дизайнерите предлагат голямо разнообразие от плъзгащи врати, които успешно обособяват различните кътове за храна или почивка. Те са леки и удобни, пестят място и изпълват със светлина помещението. В изчистен стил са и вратите към сервизните помещения, а единствената украса за прозорците са вертикалните или хоризонтални щори и завеси от едноцветна лека материя.

В пълна хармония с изчистения вид на мебелите са и стените. Те са гладки, светли, в един цвят, изпълнени с латекс. Задължително той е бял, светло сив или бежов. Подовата настилка, килимът или мокетът са също едноцветни.

Свежест в целия интериор, освен светлото петно на дивана, придават само компютърът и задължителният аквариум с рибки. Не е прието стените да се украсяват, но ако все пак държите на това може да окачите само абстрактни картини или черно бяла фотография.

Основното изискване за лекота на формите е типично и за осветителните тела, където властва стилът хай-тек. Той присъства чрез вграденото осветление, в съчетание с цяло съзвездие от малки висящи лампички с различна дължина.

Random Posts

Рекламирай тук

Comments are closed.