Проблеми в коленете

March 15, 2010 от  
Публикувано в Здраве

Проблеми в коленетеКоленете са едни от ставите, които най-често се износват. Сравнително срещано е явлението болки в коленете дори и при млади хора, които са в отлична физическа форма.

Разбира се, може да има много различни причини за това, вариращи от нервни възпаления до дефекти по рождение, но една от най-разпространените е неравномерното натоварване на двата крака. Това се получава най-вече в следствие на несиметричното положение на двете сакроилиачни стави (грубо казано свързващи опашната кост с останалите кости в таза). Тазът е наклонен повече наляво или надясно, и съответно левият или десният крак “изглежда” по-къс. Това лесно може да се види, ако се легне с напълно отпуснати крака по корем и някой ни дръпне краката за глезените. Единият крак е в 95% от случаите по-дълъг от другия. Това предизвиква повече натоварване върху него и това по-голямо натоварване с времето се наслагва и в края на краищата може да доведе до болки в коляното на този крак.

Има няколко неща, които можем да направим по въпроса. Едно от най-добрите е Юмейхо Терапия. Това е специален вид лечебен масаж, създаден от Масаиуки Сайонджи. Накратко, той се занимава с изправянето на неравновесията в тазовата област, които обаче довеждат до огромна част неравновесия и в останалите стави (както и вътрешни органи).

Другото много полезно нещо е да започнем да заякваме мускулатурата си. При условие, че имаме проблем със ставите и сухожилията си, можем да използваме мускулите си да поемат част от това натоварване, което ни идва в повече. Фитнесът е един отличен избор, но напълно можем да се възползваме от упражненията, ако използваме повече свободни тежести (гирички и щанги), и по-малко уреди. Уредите са много удобни, но това е именно и техният недостатък. При тях не се налага никакво допълнително стабилизиране на тежестта, и по този начин натоварването върху работещия мускул е под определен ъгъл и следва определен стереотип. Това не подготвя кракът да поема натоварването във всички най-разнообразни ситуации и под всякакви ъгли. А ако използваме свободни тежести, по-добре е да използваме упражнения, при които натоварването пада върху единия крак, а не върху двата едновременно (напади пред клекове). Работещият крайник е принуден да стабилизира във всички измерения, което дава по-голяма устойчивост към травми и износване, съответно по-малко болки.

Също разтягането и йогата могат да помогнат. Често имаме проблеми в коленете, защото глезените ни и мускулите-сгъвачи на таза ни не са достатъчно гъвкави. Тогава коляното е принудено да се движи повече, отколкото е безопасно за него. Като цяло то е създадено повече за стабилност, отколкото за голям обсег на движение. Тогава разтягането може да ни дойде в помощ. Трябва да сме внимателни и да разтягаме само мускулите, които имат нужда от разтягане, защото прекаленото разтягане може да ни направи слаби и податливи на болки в преразтегнатите места.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Коментари

1 коментар към “Проблеми в коленете”
  1. Мария says:

    Здравейте!Имам проблем с лявото коляно.Подува се(събира вода)периодично..Спада от самосебе си. Преди 2 години имах операция на същото коляно с диагноза Синовит.От тогава насам през тези 2 години нямах никакви подувания,нито болки.Танцувам всяка вечер по 3 часа с почивки.Но от 7,8 август тази година 2010..подуванията започнаха отново.Съмнявам се,че причината е от ужасната влага от стаята в която живеех 2 месеца.Дрехите ми мухлясваха,обувките също.Въздуха бе ужасно влажен.Чаршафите ми лепкаха.Коляното не удряно,нито пренатоварено.Болка няма.Има само периодично подуване,което ми ограничава движението.Според вас има ли възможност,това да се дължи на този мухъл,влага???Ходих на ортопед..направиха ми всички иследвания.Всичко е наред.Не могат да намерят причина.Казват,че е възможно да е от влагата,но не е сигурно.Ортопеда казва,че няма причина за 2ра операция,тъй като иследванията са добри и няма болка.Вече от един месец не живея в тази влага.Но колянцето пак се надува.ОК няма болка,търпи се надутото ,но никак не е приятно.Бих се радвала някой ако може да ме посъветва с нещо.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!