Простуда / Грип – що е то?

October 25, 2012 от  
Публикувано в Здраве

Cold-Flu-FightersПовечето хора не правят разлика между простудата и грипа. А такава съществува. И простудата, и грипът са вирусни инфекции. Простудата е инфекция, характеризираща се с остри заболявания на респираторния тракт, съпроводени с възпалено гърло, главоболие, усилваща се кашлица, болки в крайниците. Истинският грип е много по-тежък. Той е остра заразна инфекция, която се причинява от грипни вируси. Има три групи грипни вируси – А, В и С, които са по-устойчиви при ниски температури, с което се обяснява по-голямото разпространение на грипа през зимните месеци. Периодично има световни епидемии (пандемии), а на всеки 2-3 години има епидемии в отделните страни. Лабораторни изследвания показват, че екстрактът от грейпфрут, благодарение на антимикробната сила на флавоноидите и Вит. С, може да бъде ефикасен дори срещу болестотворния грипен вирус А2.
Грипът се предава по въздушно-капков път чрез говорене, кихане или кашляне. Грипните вируси притежават способност да се променят (мутират), с което се обясняват и честите рецидиви на болестта при един и същи човек – той не може да си създаде имунитет. Когато попаднат в организма, те развиват възпалителен процес, засягащ цялата дихателна система. Заболяването подтиска имунната система, което създава условия за появата на бактериална инфекция.
Симптомите на грипа включват висока температура, цялостна умора, слабост, суха кашлица, зачервено гърло, хрема, болки по ставите. При децата понякога има стомашни проблеми като гадене, повръщане или диария, но те са причинени от други вируси, бактерии или паразити, а не от грипните. Усложнение при грип може да бъде бактериална пневмония, може да се влошат хроничните заболявания (астма или диабет). При децата често се получава синузит или отит (възпаление на средното ухо).
На практика е много трудно, само по симптомите, да се определи дали инфекцията е предизвикана от грипни вируси или от други вируси или бактерии, водещи до респираторни заболявания.
Предпазването от настинка и грип не е толкова трудно, колкото изглежда. Вирусите, които ги предизвикват, попадат в нашето тяло през носа, очите или устата. Най-често ние сами се инфектираме чрез поставяне на заразените си ръце върху лицето (за да избършем носа или разтъркаме очите). Много по-трудно можем да ги прихванем по въздушен път.
Според специалистите 80% от инфекциозните заболявания може да се избегнат, ако ръцете се измиват добре със сапун и вода. Като допълнителна предпазна мярка за спиране на инфекцията през грипния период, е достатъчно 2 пъти на ден да се дезинфекцират ръцете може да се капват 2-3 капки Биоцитрин върху мокрите ръце, втрива се добре и след 1 – 2 мин. се изплакват с вода.) Хората, работещи с пари са рисков фактор, тъй като парите минават от едни ръце в други, а по тях има много микроби. През грипния сезон те са потенциален източник на инфекции.
По отношение на разпространението на инфекцията по въздуха – ако се придобие навика да се поддържат носните канали чисти, то ще се сведе възможността от заболяване до минимум. Носът е конструиран по такъв начин, че папилите да спират праха и вирусите, като не им позволяват да навлизат в организма. Но така става само когато носът е чист и се диша през него, а не през устата. Как сами можем да си помогнем в успешното унищожаване на грипните вируси? За целта е достатъчно да се приготви разтвор от 3 капки Биоцитрин в 40 мл вода и преди всяко излизане навън (4-5 пъти на ден) да се накапва носа.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!