Професионален домоуправител и етажна собственост

June 13, 2012 от  
Публикувано в За дома

Професионален домоуправител и етажна собственостОбщата безотговорност е характерна черта на българите. Това в пълна сила се изразява в сгради с обща етажна собственост, където няколко семейства се опитват да живеят в чиста и приветлива среда, а всички останали не се интересуват от състоянието и чистотата на сградата, дори активно участват в замърсяването и разрушаването и. Точно този тип проблеми се решават с наемането на професионален домоуправител.

Законът за етажната собственост дойде с идеята, да се въведе ред в сградите, в които има обща собственост, за която не се полагат нужните грижи. Това не е поредният каприз на законодателите, а е решение на един наболял проблем, който засяга огромен брой хора.

В една сграда, която е на пет етажа и има по три апартамента на етаж, във входа влизат над 50 човека, които са постоянно живеещи там и отделно още толкова гости, които минават епизодично. Колко хора влизат и излизат от входа на един 9 или 14-етажен блок?

Ясно е, че има нужда от въвеждане на ред и то ефективно, което може да се направи само от професионален домоуправител. Защо точно професионален домоуправител, а не човек, излъчен сред съсобствениците на общо събрание? Може, естествено и човек от блока да бъде домоуправител, само че, кой би желал да се захване с тази неблагодарна дейност?

Това е много труд, има нормативни документи, които трябва да се издадат от общината, да се попълва домова книга, да се събират пари. В някои блокове се взема решение на домоуправителя да се плаща за дейността му, но това се случва рядко, в повечето случаи трудът на човека е доброволен, а често вместо благодарност, получава само упреци и обиди, защото винаги има някой недоволен.

Всички тези проблеми се решават, когато управлението на входа се поеме от външна фирма, която осигурява професионален домоуправител. Финансовата тежест от този акт не се усеща, тъй като е разпределена върху месечните вноски за поддръжка на входа.

Отделно върху месечните вноски се начисляват и сметките за ремонти, подобрения и нововъведения в сградата. Това са неща, приети от общото събрание, а таксите не се плащат накуп, а се разсрочват във времето, така семействата не се затормозяват финансово.

Задължение на ангажирания професионален домоуправител е да намира най-изгодните оферти при нужда от ремонтни дейности, което се съгласува винаги със съсобствениците, за да има прозрачност. Поправка и поддръжка на асансьора и стълбището, монтиране на система за контрол на достъпа до входа, а също и домофони – все неща, които са жизнено важни за всяка сграда.

Проблемните съседи също си намират майстора, благодарение на безпристрастния професионален домоуправител – той осигурява юридическа подкрепа на входа, като използва всички законови средства, за да принуди некоректните да си плащат сметките и да пазят общата собственост здрава. Ако във входа няма нито един подходящ за домоуправител човек, това не е фатално – предлаганата услуга “професионален домоуправител” решава всички проблеми кардинално.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!