Професионален домоуправител – управление на имоти

October 6, 2011 от  
Публикувано в Полезно

Професионален домоуправителВ големи европейски градове, като Берлин, Лондон и Москва, градските управници отдавна са наясно с важността на длъжността професионален домоуправител. Целите на общинските чиновници в тези мегаполиси, за следващите години, е прогресивно увеличаване на сградите (частни, корпоративни и обществени) управлявани професионално от трети лица. Тенденция, която България от скоро се опитва да внедри и следва.

Количеството, обаче, както често се случва, не е пропорционално на качеството. Като следствие професионализмът и спазването на общите интереси в бизнеса с управление на имоти не винаги е на висота. Разпри на едно и друго ниво не са рядкост. Чести са случаите, когато в определена сграда воюват няколко лица или “инициативни групи”, сложили шапката на професионален домоуправител. Всяка стремяща се да увие пипала около портфейла на собствениците.

В България наемането на професионален домоуправител все още се счита за разкош. По-разпространена е практиката, в която даден вход избира живеещо в него лице за формален домоуправител, а практическите проблеми се поделят между живущите. Длъжност заемана даден период от време, обикновено година, след което застъпва следващият по номер комшия.
Животът ни във време на икономическа криза ни подтиква към подобни компромисни варианти.

Ако някой вход се реши да си наеме лице / фирма да се грижи да етажната им собственост, то често комшиите притичват да видят за какво става дума и молят да бъдат взети под крилото на конкретния професионален домоуправител.

В близкото бъдеще, може би ще е добре да се създаде гилдия на лицата заемащи длъжността професионален домоуправител и фирмите извършващи подобна дейност. Наличието на такова сдружение може само да подобри ситуацията в управлението на жилищните имоти. Вътрешният контрол, от което би позволил на евентуалните клиенти да се ориентират много по-добре в особеностите на кадрите занимаващи се с поддръжка и управление на етажна собственост.

Тъй като самият пазар пряко засягащ длъжността професионален домоуправител се развива относително бързо, наличието на професионално подготвени или признати от собствена гилдия професионалисти ще имат преимущество пред частни предприемачи, претендиращи за длъжността професионален домоуправител.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Коментари

1 коментар към “Професионален домоуправител – управление на имоти”
  1. Много хубав материал. Опитът е доказал и продължава да доказва, че принципът на смяна на живущите като домоуправители не дава резултатите, които всички искаме.
    Професионалният домоуправител е човек, който се занимава изцяло с решаване на проблемите във входа или предотвратяването му. Той няма други задължения и е отдаден на работата.
    Относно сдружението, като професионален домоуправител, не смятам, че това е най-доброто. По-добрият вариант е регистър в МРРБ. Вписването, в който да става след покриване на дадени изисквания.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!