Как са възникнали първите обувки

February 12, 2015 от  
Публикувано в Полезно

обувки

обувки

В миналото тогавашните хора е трябвало по някакъв начин да предпазват краката си затова използвали предпазители, които в днешно време могат да се оприличат повече на чорапи, отколкото на обувки, върху ходилата си. Това вършела до известна степен работа, но не достатъчно. Първите обувки, вече в съвремнния смисъл на думата, които имали твърда подметка били създадени на по-късен етап. В онези времена, когато първите обувки, които в днешни времена биха ни накарали да се усмихнем, добили популярност се създали и първите, така да се каже, ”правила” относно обувките. Членовете на аристокрацията например са носили по-различни обувки – тип сандали, а обикновените хора е трябвало да се задоволяват с обикновени, скъсани и износени вече обувки. Робите, естествено, в онези времена са нямали право да носят обувки, каквито и да е. Всъщност първите хора, които изобретили обувките са египтяните, а онези, които превърнали производството на обувките в нещо повече от начин за изкарване на прехрана били гърците.

Както се случва и днес, обувките се променяли постоянно откъм дизайн.

В началото идеята е била хората да имат с какво да предпазват краката си, но в по-късен етап започнало да се обръща внимание и на дизайна им. Започнало да се мисли за въвеждане на по-интересни декорации към самия чифт обувки, въобще за различни начини, които да превърнат производството на обувки в източник на сериозни доходи.

Много по-късно се въвели първите обувки на ток, които не били предназначени за нежните половинки. Отново принадлежащите към аристокрацията хора можели да носят такива обувки, които не приличат съвсем на съвременните обувки на ток. Токчето било сравнително ниско и създавало удобство при ходене, но дизайнът им въобще не може да се сравни с модерната представа за обувки на ток. Тогавашните ”дизайнери” създавали интересни модели обувки с връзки, с ципове, закопчалки, кожи и най-различни орнаменти.

Обувките и в днешни непрекъснато биват променяни и подобрявани откъм дизайн и удобство.

Естествено създават се и изключително много ексцентрични модели на обувки, които обаче са подходящи за сценични изяви.”

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!