Работно облекло за строителния бранш

August 21, 2012 от  
Публикувано в Полезно

Работно облекло

Работещите в строителството често са подложенир на екстремни условия на труд, които изискват специализирано работно облекло. Повечето работодатели се стараят да осигурят качествени дрехи на своите работници, за да ги защитят от рисковете по време на работа и това не е просто от филантропия. Много нормативни документи вече поставят задължителни правила за облеклото и защитните средства на работещите в строителния бранш. Дейностите, които работниците извършват в строителството са различни и облеклото също се различава.

При поръчка на работно облекло за строителни работници не може да се правят икономии за сметка на качеството му. Особено ако е предназначено за работещи в рискови участъци. Материята трябва да защитава работещия от много неща – вятър, дъжд, работа с уреди и инструменти, пръскащи искри или отрови. С подходящо работно облекло, което е удобно и комфортно работниците ще бъдат много по-производителни. Рисковете за здравето им ще са много по-малко, ако облеклото ги защитава надеждно от неблагоприятните условия на работната площадка.

Специализираните работни дрехи за строителния бранш трябва да са ушити много здраво, материята да е издръжлива и да не се къса по време на работа. По дрехите трябва да има множество удобни за поставяне на инструменти джобове. Кройката трябва да е ергономична, за да прилягат дрехите добре по тялото. В дрешно време повечето производители се старят да произвеждат <универсално работно облекло, което да е подходящо за повече работни дейности. Много фирми купуват такова за своите служители, но други имат по-високи изисквания.

Едно от изискванията е за уникалност на визията на облеклото, за да се отличава както с дизайна, така и с фирмените знаци. Второто е да има специално вложени елементи за повишаване на безопасността на работниците според нивото на риск в работата им. Така за общите работници може да се ушият работни комбинезони, съчетани с якета, които имат джобове дотолкова, колкото работника да сложи лични вещи в тях. Общите работници се занимават с груба работа и затова дрехите им трябва да са устойчиви на износване и замърсявания. За зидарите дрехите са подобни, като при тях трябва да има малко повече джобове за дребни инструменти. Мазачите и бояджиите имат нужда от работно облекло, което лесно се пере и не задържа бои и строителни смеси по себе си.

За работниците, които се занимават с пътно строителство е необходимо работно облекло със светлоотражателни ленти, които да ги правят видими за водачите на тежката техника, която работи на обекта. Те се нуждаят от облекло, което да ги предпазва от горещия асфалт и облаците прах, които се вдигат от вятъра на откритите участъци. Заварчиците се нуждаят от пожароустойчиво работно облекло, защото около тях винаги летят искри. Обикновено за предпазване на работниците в пожароопасна обстановка се ползват брезентови материи, импрегнирани с негорими съставки. Всички работници имат нужда от предпазни каски, ръкавици, очила и маски. Не на последно място са и обувките, които трябва да са устойчиви, удобни, с грайфери против плъзгане и подходящо закопчаване за лесно обуване.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!