Ремонт на канали

December 12, 2012 от  
Публикувано в За дома

Ремонт на каналиРемонт на канали направени от чугунени тръби се прави заради теч там където тръбите се съединяват или теч породен от дефекти (или механични повреди) по тръбите. Първият случай е резултат от несъвестно свършената работа на водопроводчиците монтирали тръбите. Вторият се наблюдава най-често при неправилен монтаж, лош производствен цикъл на тръбите или пък калпава работа на някой от съседите ви.
Ако ви се налага да правите ремонт на канали заради теч в местата на съединение на тръбите, то ще ви се наложи да:

  • Преустановите използването на канализацията докато трае ремонта на конкретния участък;
  • Изсушите проблемното място;
  • Почистите, по възможност, мястото на сглобката от циментовия разтвор и плътно да забиете пространствата между тръбите с кълчища;
  • Добре да измажете кълчищата с циментов разтвор (цимент, вода и лепило);
  • Препоръчва се да не ползвате канализацията като минимум 24 часа след ремонта.

Ако разтвора, с който са замазани сглобките на тръбите изглежда достатъчно стабилен и не се лющи, а течът не е голям и идва главно от миниатюрни пролуки в покритието, то просто може да минете още веднъж цялото проблемно място със описания по-горе разтвор или силикон, след като сте подсушили предварително мястото, което ще се ремонтира.
Ако конкретният ремонт на канали се налага заради повреда в самата тръба, в зависимост от дефекта и здравината на тръбата може да направите едно от следните няколко неща:

  • Да забиете дървено клинче в проблемното място. Ако се спрете на този вариант, убедете се, че клинът не е прекалено дълъг. При дължина по-голяма от необходимата то той ще пречи на нормалното функциониране на тръбата;
  • Да омотаете проблемата тръба с няколко слоя бинт, след което да покриете участъка със силикон;
  • Да омотаете протеклата тръба с ластичен бинт 15-20 пъти, след което може да подсилите „превръзката”, омотавайки я с медна или алуминиева тел. По този начин може да се прави ремонт на канали, чиито тръби са направени не само от чугун, но и от стомана. Макар този способ да е добър, той се счита за временно решение.
  • Най-надеждния вариант е да поставите тръбен хомут, но това е и най-скъпият вариант за ремонт на канални тръби.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!