Смяна на щрангове

December 4, 2012 от  
Публикувано в За дома

Смяна на щранговеКато правило смяна на щрангове се извършва в случаи на повреда в някоя от тръбите. Тук разбира се, като причина може да се вземе също така най-обикновено износване, свързано с дългите години експлоатация, но по-често смяна на щрангове се прави когато имаме налични: теч, пукнатини и отчупвания по една или няколко от тръбите на канализационна или водоснабдителна система.
Смяна на щрангове, по които няма повреди, извършвано само заради желанието да се сложат тръби от различен материал (най-често PVC) не е за препоръчване. Подобна смяна е особено неприятна ако над извършващото я семейство има други апартаменти.

Ако се извършва смяна на щрангове в апартамент намиращ се на последния етаж или в самостоятелна къща, то при смяната задължително трябва да бъде съхранена вентилационната тръба на щранга, тръба обикновено водеща към покрива на зданието. Причината поради която това се прави не е трудна за разбиране – основното предназначение на вентилационната тръба е да изравнява въздушното налягане в останалите тръби от системата, което налягане може рязко да падне, ако по щранга се пускат значителни количества водни маси (като например пускане на водата в тоалетната).
Другата крайност е падане на въздушното налягане под нивата на атмосферното, което от своя страна води до изсмукване на водата от сифоните на санитарните системи, елиминирайки водния им затвор. Най-големия проблем при такова стечение на обстоятелствата е свободният достъп на канализационни газове до жилището, които не само че имат крайно неприятна миризма, но и могат да са причина за появяването на смъртоносно опасни болести.

Смяна на щрангове направени от надежден материал с по-качествени такива, в един от апартаментите на жилища кооперация, и без належаща нужда това да се прави, е оправдано само в случаите, в които новите тръби ще продължат извън рамките на конкретното жилище. Практиката, обаче показва, че съседите най-често не дават своето разрешение за подобен вид ремонтни работи, а в останалите случаи тези работи са повече или по-малко трудно оправдани (особено при смяната на водопроводни щрангове).

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!