Спечелете пространство с плъзгащи врати на вградените мебели

September 9, 2013 от  
Публикувано в За дома

Едва ли ще откриете дама, която да не желае да има повече мебели, които да побират дрехите и обувките на семейството. Според последните тенденции на модния дизайн архитектите вече предвиждат в новостроящите се жилища да има специално място и за дрешник. Когато помещението е по-голямо, той е разположен под формата на буквата П, в други случаи само върху едната стена или върху две от стените – под ъгъл. За гардеробите обикновено са предвидени специални ниши, с чекмеджета и рафтове, от земята до тавана.

В обикновено тесните дрешници, за да се пести място, а и за по-голяма функционалност, дизайнерите препоръчват да затворим тези своеобразни мебели с плъзгащи врати. Вградените мебели са много практични, защото крилата им се движат успоредно едно с друго и когато ги отворим разкриват по-голяма чат от вътрешността на гардеробите.

Плъзгащите се врати на дрешниците са изработени обикновено от стъкло или винил, а понякога дори и от дърво. Мнозина обаче предпочитат стъклото, защото то внася повече светлина в по-тъмните помещения.

Подобна функция при вградените гардероби могат да изпълнят успешно и интериорните врати в еклектичен стил, наречен байпас. Те са разработени на принципа на приплъзването. За същата роля са подходящи и моделите тип хармоника.

За съжаление масовият тип жилища не разполагат с екстра като дрешник. Много от тях са и доста тесни, когато в тях се налага да живеят повече обитатели. В този случай ще бъде удачно отново да се обърнете към вградените мебели.

Спасението идва, ако апартаментът е проектиран с много широки и дълги коридори и на практика изяжда от жилищното пространство. В случая поставянето на една от стените на вграден дрешник с плъзгащи врати се явява разумно решение. С този тип съвременен долап ще извоювате повече жилищна площ за други цели и ще оползотворите пространството над нивото на обикновените мебели, заради рафтовете, които достигат до тавана.

Не трябва да забравяте, че плъзгащите се врати са част от интериорния дизайн и се предлагат на пазара в голямо разнообразие. Така дори скучният коридор ще се превърне в едно приятно място, което да впечатлява вашите гости още от влизането в апартамента.

За да спечелите повече място за вашите дрехи и обувки – може спокойно да превърнете във вграден гардероб и една от стените на спалнята. Дизайнерите се надпреварват с интересни решения за този тип дизайн. Сред тях е монтиране на огледала върху едно или няколко от крилата. Те ще предадат допълнителен обем, светлина и шик на стаята.

За вградени мебели могат да се използват и различни ниши, образували се между трегерите в някои от еднофамилните жилища. Там възможностите за разнообразяване на вътрешния дизайн са по-големи и можем по-ярко да откроим своя вкус и индивидуалност.

Random Posts

Рекламирай тук

Comments are closed.