Съвременните камини – кратка история

October 27, 2011 от  
Публикувано в Полезно

КаминиПрадядото на съвременните камини е, разбира се, огнището – ограденият огън, който нашите предци са палели по средата на жилищата си. Огнището е било жизненоважен елемент за всеки дом, тъй като то е носело отопление, и макар и косвено е помагало при приготвянето на храната.

Не на последно място – то е служило за място, където групата (семейството, племето) се е събирало да общува. В най-старите подобия на домове не са присъствали мебели, но наличието на огнището е било толкова важно, колкото и това на тавана и стените. Мястото на огнището е било маркирано с камъни, около него са се намирали приспособления за готвене на храна, за функционирането му (дали огъня гори) се е следяло непрекъснато. В днешно време така наречените камини замениха старовремските огнища.

Огнището, сравнено с днешните камини, е било много семпло устроено – то е представлявало открита топлинна камера без комин. Димът е напускал помещението от специално отверстие на тавана. Средновековните архитекти и инженери съществено преобразяват човешките жилища. На една нога с нашите домове и огнищата се „превръщат” в по-безопасните, познати ни днес, камини.

Описаните и запазените камини от 16-ти век вече значително се доближават по външен вид на съвременните. Наблюдават се фронтално отворена топлинна камера и обособен димоотводна тръба. Камините през средните векове са били масивни конструкции, изграждани предимно от сечени камъни и служещи за отоплението на големи помещения и зали.

През 17-18 век става модерно фасадите на камините да се изрисуват (дооформят) от художници, за да се прелеят по-добре в общия интериор на помещението, в което се намират. Отопление с камини е имало все още широко приложение. С годините и смяната на интериорните стилове се видоизменят и камините. Техническият прогрес, така бързо развил се през 20-ти век привнесе в живота на модерния човек ефективни и икономични отоплителни системи, с които нашите герои – добрите стари камини не могат да се мерят.

И така към началото на 21 век камините практически повсеместно са се лишили от битовите си функции. Но идеята за „домашното огнище”, макар и изгубила практическа стойност, все още битува в народното съзнание. Потребността ни от камини просто се е трансформирала от практическа в естетическа.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!