Тайните на натуралния пчелен мед

July 26, 2013 от  
Публикувано в Здраве

Във всеки дом има поне едно бурканче с пчелен мед. Той се употребява съвсем естествено в ежедневието от всички, като малко хора се замислят какви тайни се крият зад кехлибарената му сладост. Медът е познат на хората отдавна, поколения наред са се наслаждавали на неговия вкус и аромат. Той обаче има и други свойства, освен вкусовите си качества. Медът може да лекува, може да разкрасява, може да тонизира и укрепва организма, а в някои случаи дори може да навреди, ако е събиран от неподходящи растения.

Лечебните качества на меда не може да се оспорват. Той влиза в състава на множество народни рецепти за лечение на всякакви заболявания. Медът лекува не само с веществата, които се съдържат в него. Той се отразява благотворно на хората и с аромата и вкуса си, които повишават настроението и тонуса по естествен път. Когато човек ходи по поляни и горски пътеки, той вдишва прекрасния, свеж аромат на природата и неусетно се изпълва с енергия и жизнени сили. Така ни въздейства и ароматният мед, който събира цялата сила на природата в една лъжица.

Натуралният пчелен мед от http://ambrozia.bg/пчелен-мед е много хранителен. Той е с високо калорийно съдържание, но това не означава, че от него ще напълнеем. Напротив, доказано е, че медът се отразява благотворно при диетично хранене, защото се усвоява перфектно от организма, без да го натоварва. Това е незаменима храна за всички периоди от живота на човека – от бебешка до преклонна възраст. Въпреки това, хората които най-много се нуждаят от мед го използват рядко. Това са хората на средна възраст, които са прекалено заети в ежедневието си. Те вече не са деца, а работят, грижат се за семействата си, но все още нямат сериозни здравословни проблеми. Затова и не считат за нужно да включват пчелен мед в храненето си. Това е грешка, която започват да поправят едва когато организмът им започне да дава сигнали, че умората и стреса надделяват.

Медът има консервиращи качества. От древни времена той се е ползвал за съхранение на хранителни продукти за дълъг период от време. Все пак, нашите предци не са имали на разположение хладилници. Затова са консервирали в мед всякакви продукти, дори месо. Древните гърци и римляни са запазвали месото в продължение на четири години с пчелен мед. Египтяните са го ползвали за балсамиране, като са го включвали в състава на различни непонятни, но действащи рецепти. Доказано е, че медът запазва хранителните и вкусовите си качества за цели 1000 години! Това се дължи на биологично активните вещества, предадени му от пчелите.

Медът има висока хидро и топлопроводимост. Той може да поглъща влагата от въздуха и да я задържа. При частично нагряване на съд с мед, много скоро температурата между загрятата и незагрятата части се уеднаквява. Степента на топлопроводимост се определя от много фактори, като водното му съдържание например – колкото по-бързо се изравнява температурата, толкова по-малко водно съдържание има в меда.

Random Posts

Рекламирай тук

Comments are closed.