Топ 10 стратегии за по-добър сън – страхотни идеи за края на деня

May 1, 2009 от  
Публикувано в Здраве

strategii-za-dobur-sunСънят е ценен възстановителен ресурс, който е от ключово значение за благосъстоянието и справянето със стреса, но понякога идва трудно. Ето някои ефективни съвети, които могат да спомогнат да заспивате лесно и да спите непробудно.

1. Опитайте леки упражнения
Упражненията имат много голяма полза, както за здравето, така и за сваляне на напрежението. За много от нас, те се вместват най-добре в нашия график привечер. Леки упражнения като йога или ходене могат да помогнат на съня, тъй като

напрежението, натрупано през деня се отделя.

2. Слушайте музика
Музиката може да успокои ума и тялото до такава степен, че тя вече се използва като терапевтично средство от някои. Можете да слушате отпускаща музика преди да отидете в леглото или докато вечеряте, а танцът с любимия човек ще остави допълнителни приятни спомени.

3. Почистване
Според скорошно проучване, близо 80% от нас живеят с ниво на безредие, което може да предизвика допълнителен стрес. Почистването в края на деня може да Ви остави доволни, тъй като правите нещо за справяне с проблема, а събуждането в по-чиста къща може да направи почивката по-ползотворна.

4. Тихи игри вместо телевизия
Въпреки че много хора предпочитат да погледат телевизия преди да заспят, тихите игри може да се окажат освежаваща алтернатива. Те могат да създават приятно разсейване от стреса през деня и са чудесен начин за семейно забавление.

5. Отпускаща  вана
Една гореща вана с мехурчета може да отмие напрежението и да поглези тялото и ума. Тя е също велик начин да Ви приспи, както всяка майка на малко дете ще засвидетелства.

6. Масаж
Масажът е голямо облекчение на стреса, който също Ви кара да се чувствате добре. Ако не обичате да ходите на масажи навън, помолете някой близък или използвайте масажни инстументи за облекчаване на напрежението. Така или иначе масажът преди лягане ще релаксира тялото ви, Вие ще се отпуснете и съня ще дойде по-лесно.

7. Водене на дневник
Писането също има много ползи за освобождаване на стреса. Воденето на дневник преди лягане може да изчисти ума, да Ви помогне да подредите мисли, да решите проблеми, психически да Ви подготви за следващия ден.

8. Медитацията
Медитацията се използва от много хора, за облекчаване на стреса в тялото и ума. Тя е прекрасна за практикуване преди лягане, защото отпуска тялото, изчиства съзнанието и създава вътрешен мир. Бъдете търпеливи със себе си, опитвайте различни начини на медитация и много скоро тя ще се превърне в нещо задължително, когато имате нужда от успокояване.

9. Секс
Известно е, че сексът е невероятен помощник за облекчаване на стреса. Здравословният сексуален живот не само укрепва връзката, той отпуска тялото, освобождава „щастливи” хормони и, разбира се, приветства съня. За съжаление, прекалено силният стрес може да бъде убиец на либидото.
Ако имате проблеми “Първи в настроение”, тук са някои важни съвети за теб.

10. Избягвайте:
Някои дейности могат да бъдат много стимулиращи и могат или да Ви накарат по-трудно да заспите, или да ви осигурят по-спокоен сън. За възстановителен нощен сън, трябва да се избягва кофеина вечер, междуличностните конфликти или стресиращи разговори и всичко, което би могло да Ви напрегне. Всеки човек е различен, затова се опитвайте да обръщате внимание на Вашите вътрешни нужди и да им угаждате.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!