Хиперхидроза (обилно изпотяване) – видове, причини и начини за справяне

September 2, 2013 от  
Публикувано в Здраве

В човешкото тяло има около 2,5 милиона потни жлези, като най – голяма част от тях се намират по слабините, дланите, ходилата и подмишниците. Съвкупността от тези жлези формира система за терморегулация на организма, която изпълнява своята функция чрез секретиране на прозрачна течност, състояща се предимно от вода (около 98-99%) и разтворени в нея соли (калий, натрий, магнезий), вещество наречено урея и други отпадни продукти на обмяната на веществата. Освен това се твърди, че чрез потта се отделят и феромони, които в природата служат за въздействие върху противоположния пол, маркиране на територия (при животните) и прочие.

Противно на наложеното мнение, потта сама по себе си няма мирис. Неприятния аромат се получава вследствие на смесването й с бактериите по кожата. Ето защо добрата лична хигиена определено би била от полза за справянето с неприятния мирис. Обезкосмяването също допринася за намаляване на миризмата, тъй като наличието на косми благоприятства размножаването на бактериите. Състоянието, при което се наблюдава прекомерно потене се нарича хиперхидроза. Около 3% от човечеството е засегнато в по – голяма или по – малка степен.

Със сигурност това състояние е свързано с доста голям чисто физически и психически дискомфорт, тъй като минимална физическа активност, емоционално натоварване или леко завишени температури предизвикват обилно потене. Само човек, който се е сблъсквал с това, може да си представи колко неприятно е постоянно да си с петна от пот подмишниците, ръцете и ходилата ти да са вечно влажни и лепкави… Обикновено хиперхидрозата е значителна пречка за воденето на нормален социален живот, тъй като потта най – често е считана за проява на лоша хигиена. Страдащия от това състояние развива значителни комплекси, често се стига и до самоизолиране от останалия свят и избягване на социални контакти.

Според причините, които водят до хиперхидроза основно тя се класифицира в две групи: първична и вторична.

За първична хиперхидроза говорим, тогава когато повишеното потене не е вследствие на някакво заболяване. Обикновено обилното се изпотяват подмишниците, дланите, ходилата, лицето. Хората засегнати от този вид хиперхидроза обикновено са доста емоционални и освен повишено потене, при тях се наблюдават и съпровождащи симптоми, като изчервяване, треперене на крайници, безсънни нощи и др. Стресовите ситуации и силни емоции лесно предизвикват потене при тези хора. Освен това доста често първичната хиперхидроза се унаследява.

Как да се справим с това състояние и въобще възможно ли е това? Едно е сигурно – при хора страдащи от първична хиперхидроза, различните дезодоранти и продукти против изпотяване предлагани на пазара, не действат или имат минимален ефект. За щастие в съвременния, развиващ се свят специалистите са открили, че все пак има решение на този проблем и той се нарича бутолинов токсин. Действието му се изразява в блокиране на нервните окончания, които „казват” на потните жлези да секретират пот. Бутолиновия токсин се инжектира в проблемните зони, като ефекта му продължава между 6 и 10 месеца. Обикновено пациентите се подлагат на тази процедура веднъж годишно и остават изключително доволни.

Вторичната хиперхидроза може да бъде вследствие прием на определени медикаменти или на някакво заболяване. За разлика от първичната, тук обилното потене е почти постоянно и обхваща по – значителна част от тялото. Когато е нарушена функцията на жлезите с вътрешна секреция, това почти неминуемо води до хиперхидроза. Диабета или заболяванията на щитовидната жлеза, също са сред основните причинители на вторична хиперхидроза. Менопаузата при жените или ниското ниво на тестостерон при мъжете, също води до обилно изпотяване.

За да се справим с този вид хиперхидроза, разбира се е необходимо да се открие конкретната причина и да се проведе правилно лечение.

Random Posts

Рекламирай тук

Comments are closed.