Храни афродизиаци: Чилито буквално “разгаря нещата”, а шоколадът…

June 29, 2009 от  
Публикувано в Хранене

shokoladЧили - ефектът на афродизиак се дължи на съдържанието на капсаицин – съставка, характерна също за лютите чушки, кърито и силно ароматните горещи храни на Далечния изток. Доказано е, че капсаицинът подобрява циркулацията на кръвта – особено към някои части на тялото и така влияе положително на сексуалното желание. Лютите подправки ускоряват сърдечната дейност и увеличават отделянето на ендорфини, които подобряват настроението и чувството на удоволствие.

Шоколадът е друг природен афродизиак – заради съдържанието на фенилаланин в него. Тази съставка доказано повишава нивото на ендорфините. В китайската медицина отдавна се използва т.нар. женско биле (Glycyrrhiza glabra). За него е известно, че има сладост, надвишаваща 50 пъти тази на захарта. Това го прави незаменима храна за стимулиране на чувствата. Според традицията женското биле е най-стимулиращо за жените.

Целината едва ли е първата храна, която идва на ум на човек, когато мисли за афродизиаци. Не подценявайте обаче нейните свойства, съветват учените.Кервизът съдържа много андростерон – хормон, произвеждан от мъжката отделителна система, който лесно разпалва желанието у мъжа.

Индийското орехче е високо ценен в Китай – особено от жените – афродизиак. В по-големи количества то може да има халюциногенен ефект. В Китай го използват много често като подправка за супа.

Аспарагусът често е пренебрегван дори като храна – за повечето хора той е просто декоративно растение. Традицията обаче го свързва с повишаване на плодовитостта при жената. В него се съдържа много витамин Е, който подобрява снабдяването с кислород на кръвта, включително към половите органи.

Бананите са чудесен източник на витамини от групата В и на калий, които са известни като добър помощник за сексуалното желание и достигането на оргазъм. Бананите съдържат също бромелаин – ензим, за който се врява ,че подобрява мъжкото либидо.

Ако искате да намалите риска от намаляване на сексуалното си желание, трябва да избягвате някои типове храни. Към тези продукти спадат най-вече храните, които съдържат твърде много въглехидрати, мазнини. Към тях спадат също алкохолът и сушените храни. Обяснението за това е просто – тези храни водят до стесняване на кръвоносните съдове и така намаляват кръвната циркулация, включително и към половите органи. Трябва да се избягват и храните, съдържащи значителни количества захар и сол, защото те затрудняват оргазма и като цяло намаляват сексуалното желание.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!