Циклене на паркет – залог за красотата на вашия под!

November 14, 2012 от  
Публикувано в За дома

Циклене на паркетГодини наред паркетът се е считал, и продължава да се счита, за най-доброто подово покритие. Това е безспорен факт. За голямо наше съжаление паркетът, като всяко едно нещо на този свят, с времето се износва и губи първоначалния си бляскав вид. Има нещо, което помага паркетът ви да се подмлади, и то се нарича циклене на паркет. Разбира се това „подмладяване” не е съвършено, ето защо се налагат малки дообработки, все пак цаката се крие в детайла, нали така!

Ето например, чрез циклене на паркет с барабанни машини можем без проблем да получим желаната гладка повърхност. Но те не биха могли да изравнят вдлъбнатините между отделните паркетни части, а само да загладят дъските от горната им страна. Освен това, ако имаме редуващи се различни породи дървесина, те често биват обработвани малко по-различно една от друга – меките слоеве сякаш потъват навътре, а твърдите, обратно, изпъкват.

Всичко горе описано, макар и да звучи дребнаво, се забелязва и нарушава добрия външен вид на пода, което пък не би се харесало на никого. За да бъде крайният резултат от всяко циклене на паркет максимално близък до идеалния, е препоръчително да се направи фино шлифоване. Финото шлифоване е заключителния етап от цялостния процес, известен като циклене на паркет и се извършва с плоско-шлифоваща машина, създавайки в процеса на обработка равна и гладка подова повърхност. Шлифова се с абразивни дискове, които равномерно свалят нивото на дървесината, изравнявайки по този начин пода по цялата му площ. Преимуществото на тези машини е в това, че те почти идеално изравняват неравностите между отделните паркетни дъски.

Съвременните майстори обикновено работят с тридискови и еднодискови машини. Производителността на първата е значително по-висока, заради голямата и мощност. Освен това, тя е доста по-тежка, което също влияе на качественото циклене на паркет и спестява време. Тридисковата машина се препоръчва за завършване на шлифоването, тъй като тя изравнява и най-малките неравности. След нея подовото покритие е шлифовано почти до блясък и допълнителни дообработки са излишни. Следва любимата на всички част, а именно лакирането, което придава на паркета ни естетическа завършеност.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!