Чаят е много полезен, но без мляко

November 29, 2012 от  
Публикувано в Здраве

TeaИзследвания, проведени преди няколко години, са установили, че пиенето на чай е от голяма полза за подобряване състоянието на сърдечно-съдовата система, но сега изследователите са открили, че полезните ефекти на напитката напълно се унищожават, ако към нея се добави мляко.
Немски учени публикуват в онлайн изданието на „European Heart Journal” своите заключения, показващи, че казеините — група протеини, открити в млякото, предотвратяват разширяването на кръвоносните съдове, което се случва, когато се консумира чист черен чай.
В светлината на резултатите от това изследване, те твърдят, че хората, които пият чая си с мляко, трябва да помислят сериозно и да вземат предвид тези заключения, като се съобразят със състоянието на сърцето им.
Налице са много резултати от експериментални и клинични проучвания, които показват, че чаят оказва антиоксидантно, противовъзпалително и съдоразширяващо действие, като по този начин предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Потреблението на чай в световен мащаб е на второ място след това на водата. Благоприятният ефект от пиенето на чай е от голяма важност за общественото здраве. Доскоро обаче не е било известно дали добавянето на мляко към чая, както широко се практикува във Великобритания и някои други страни, влияе на тези защитни свойства. Затова учените решават да проучат въздействието на чая, с и без мляко, на ендотелната функция, защото това е чувствителен индикатор за това, което се случва на кръвоносните съдове.
В проучването, съобщава „European Heart Journal”, 16 жени изпили по половин литър прясно запарен чай, чай с обезмаслено мляко, или чиста преварена вода. Два часа след това са били проведени тестове, които показали, че пиенето на черен чай значително подобрява способността на артериите да се отпуснат и разширят, но добавянето на мляко редуцира този ефект.
Учените установили, че в сравнение с питейната вода, пиенето на чай значително повишава способността на артериите да се отпуснат и разширят, за да се „приспособят” към увеличенят приток на кръв. Добавянето на мляко напълно предотвратява този биологичен ефект.
Според немските учени, тези констатации може да загатват за подобни резултати при раковите заболявания, срещу които пиенето на чай се използва с профилактична цел. Изглежда, млякото променя биологичната активност на съставките на чая, като по всяка вероятност намалява противотуморния им ефект. Учените смятат, че е от съществено значение да се преразгледа връзката между консумацията на чай и профилактиката на рака, за да се види дали това е така в действителност.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!