Чистият въздух удължава живота

April 2, 2009 от  
Публикувано в Здраве

chist-vuzduh-za-dulug-jivotПониженото замърсяване на въздуха в градовете на САЩ през последните две десетилетия е повишило продължителността на живота на жителите им средно с пет месеца според световните информационни агенции, позовавайки се на резултатите от изследване на специалисти от болницата „Бригам енд Уиминс” в Бостън. В периода между 1978 и 2000 г. средната продължителност на живота на американците се е увеличила с близо 3 години и вече е 77 години. Пет месеца от тези допълнителни години се дължат на по-доброто качество на въздуха.

Предишни изследвания са показали, че фините замърсители на въздуха, които се отделят от фабриките, електроцентралите и дизеловите автомобили, проникват дълбоко в белите дробове и влошават състоянието им. Попадането на тези частици в тялото повишава и риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Авторите на настоящото изследване са анализирали различни данни за 51 града в САЩ. Специалистите са установили, че в градовете с най-голямо изместване от замърсен към чист въздух средната продължителност на живота на жителите се е увеличила с 10 месеца. Изследователите са отчели, че когато замърсяването с фини частици спадне с 10 микрограма на кубичен метър, продължителността на живота се увеличава със седем месеца.

„Данните от нашето проучване показват, че започналите през 70-те години на 20-и век опити да се намали замърсяването на въздуха дават резултат”, казва д-р Ейдриън Поуп, ръководител на изследователския екип.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!