Ще спре ли моето дете да се напикава?

October 12, 2012 от  
Публикувано в Здраве

Чай Сухи нощиВие не може да чуете родителите на по-големите деца, които говорят за това, но нощното напикаване е проблем, който се среща по-често, отколкото си представяте.
Няколко думи за нощното напикаване и опита ми с чай «Сухи нощи».
Около 10% от децата на 5-годишна възраст се напикават всяка нощ. При юношите 4 % от момчетата и 2 % от момичетата подмокрят леглото нощем. Числата падат съответно до 1.5% и 0.5% за осемнадесетгодишните. Така че може да оцените колко изтощително е да бъдеш един от тези тийнейджъри или родител на дете с такъв проблем.
Един от най-честите въпроси, които чувам в практика си като педиатър е: «Кога детето ми ще спре да се напикава?». Родителите обикновено са разстроени и обвиняват себе си за това, че не знаят как да се справят със ситуацията. Или че до този момент не са споделили проблема си. Истината е, че няма определена възраст, когато децата спират нощното напикаване. В действителност, детето може изведнъж да спре да подмокря леглото нощем или да премине през постепенен прогрес в продължение на няколко месеца с няколко нощни инцидента.
Въпреки че много деца остават сухи през нощта до 4-5 годишна възраст, установено е, че нощното напикаване остава проблем при около 15% от децата. Енурезис ноктурно може да засегне всяко дете, като по-често се случва при момчетата, отколкото при момичетата. Ако и двамата родители са подмокряли леглото като деца, то шансът детето им да има същия проблем е почти 80%.
Има много фактори, които допринасят за нощното напикаване.
Най-често това се дължи на факта, че пикочният мехур не е напълно развит, за да побере отделената през нощните часове урина. Обикновено децата, които често подмокрят леглото, нямат контрол на пикочния мехур, или не са в състояние да реагират на позивите за уриниране, особено в съня си. Това не е необичайно – когато имат дълбок сън, те не могат да усетят през нощта, че пикочния им мехур е пълен, за да се събудят и да отидат до тоалетната.
Друго нещо, за което трябва да се помисли е хроничния запек, който също може да доведе до нощно напикаване, като притиска и намалява размера на пикочния мехур. Затова е много важно да се обърне внимание на лечението на запека, ако детето има такъв проблем. Някои промени в диетата, като консумация на повече плодове и зеленчуци и пиене на повече вода в началото на деня могат да помогнат за разрешаване на проблема.
В допълнение, ако има някаква болка при уриниране, повишен брой нощни напикавания или подмокряне през деня, желателно е да се обърнете към педиатъра си, за да се направят изследвания дали няма инфекция на пикочните пътища.
Не трябва да се забравя, че стресът може да влоши нощното напикаване. В някои случаи нощното напикаване може да е свързано с психически проблеми, изискващи консултиране със специалист.

Съвети, които бих дала на родителите:
* Опитайте се да бъдете търпеливи – нощното напикаване не е по вина на вашето дете. Приемете го като предизвикателство, нещо, което решавате заедно, а не като проблем. Ако сте разочаровани и го покажете, вашето дете може да бъде уплашено, тъжно, смутено;
* Утешавайте детето си, не го наказвайте! Това ще му помогне да запази самоуважение. Важно е да се има предвид, че нощното напикаване е фаза, която в някакъв момент се наблюдава при повечето деца.
* Създайте в детето си увереност, че сте до него за подкрепа и насърчение. Помогнете му да възстанови самочувствието си – решаването на проблема може да отнеме време, преди да даде резултати;
* Уверете се, че вашето дете знае, че този проблем ще се реши в даден момент;
* Може да събудите детето веднъж през нощта, така че то да уринира, ако е необходимо, но да го будите повече от веднъж на нощ може да наруши съня му и да доведе до умора в училище на следващия ден;
* Като педиатър препоръчвам напитки, които съдържат кофеин (като кока-кола, някои видове студен чай) да се избягват. Кофеинът е диуретик, което означава, че стимулира пикочния мехур да отделя повече урина. Следователно, ако искаме да контролираме пикочния мехур през нощта, трябва да се избягва пиенето на кофеинови напитки няколко часа преди лягане. Желателно е като цяло да се ограничи (в разумни граници) количеството течности вечер.

За периода април – юни 2012 г. чай «Сухи нощи» бе приложен при 10 деца на възраст от 3 до 12 години с първична нощна енуреза – 7 момчета и 3 момичета.
Всички деца бяха изследвани и бяха отхвърлени инфекции на пикочните пътища и вродени малформации на отделителната система.
След едномесечен прием на чай «Сухи нощи» при 5 от момчетата и 2 от момичетата нямаше «мокри» нощи.
След тримесечния период на наблюдение бе установено, че:
* Напълно сухи нощи има при 8 (80%) от децата – съответно 6 момчета (60%) и 2 момичета (20%);
* Частично подобрение (с 1-2 неконтролируеми нощни напикавания) има при 2 (20%) от наблюдаваните деца.
Придобих опит и при лечение на простатна хиперплазия при възрастни мъже. Успоредно с прилаганите за целта медикаменти, при 5 от тях бе приложен чай «Сухи нощи». След първия месец не беше нужно да стават, за да отидат до тоалетна, а след 3-ия месец имаха пълноценен сън.

Споделено от д-р Терзиева – педиатър с 18 години стаж.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Коментари

1 коментар към “Ще спре ли моето дете да се напикава?”
  1. Лиляня Йосифова says:

    Аз нямам личен опит с нощно напикаване, защото нито на мен като дете, нито на моята дъщеря, се е случвало. Проблемът е описан много точно и обосновано. Имах приятелка, която се беше сблъскала с това заедно с малката си дъщеря, та затова съм наясно.
    Радвам се, че най-после на пазара има чай от билки, който помага. В много от случаите хората са склонни да се доверят на народната медицина (билките), отколкото на скъпи и прескъпи лекарства. От направения експеримент личи, че чаят “Сухи нощи” има отличен ефект. И тъй като това не е силен химически препарат, моето мнение е, че родителите, които имат подобен проблем, спокойно могат да опитат да го решат с този чай “Сухи нощи”.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!